Castricum

©2020 door Dorothea Stoeten

Zoeken
  • Dorothea Stoeten

3 tips zodat je (potentiële) klant jouw tekst begrijpt


Marketing

Waar en hoe vind ik de klanten die ik een stap verder kan helpen? Als ik op online marketing google krijg ik 5.450.000.000 resultaten. Juist. Welk resultaat zal ik eens kiezen? Ik volg in ieder geval online ondernoemergoeroes zoals Simone Levie. Doordat ze een blog had geschreven die mij raakte, heb ik mij ingeschreven voor een dag over LinkedIn ( Als je het niet kent, dat is een soort zakelijk Facebook). Door deze inschrijving zit ik ook in een Facebookgroep met ondernemers die via LinkedIn klanten willen bereiken.


Vanuit mijn hart

Maar dan gebeurt het. Ik vind, of liever gezegd, het voelt allemaal snel gemaakt. De ondernemers in deze Facebookgroep schrijven iedere week een blog met met 3 tips, 45 adviezen, of de 10 meest gemaakte fouten. Deze titels scoren begrijp ik. Dus ik ben aan de slag gegaan met, inderdaad, een blog over 3 tips zodat jouw potentiële klant je begrijpt.

Ik krijg het bijna niet voor elkaar om zo'n blog te schrijven. Als ik een dergelijke tekst moet schrijven, lijkt alle motivatie en inspiratie spontaan te verdwijnen. Als ik schrijf moet het 'goed' voelen maar dat klinkt natuurlijk wazig. Ik vind het lastig uitleggen. Ik wil schrijven als ik echt wat wil vertellen omdat ik denk dat het iemand een stap verder kan helpen. Ik schrijf niet omdat ik wil scoren. Of omdat als je op die manier schrijft, het leidt tot meer likes en dus ook naar klanten. Ik schrijf vanuit mijn hart omdat als ik maar één iemand een stap verder help, mijn doel al bereikt is.


Maar wat dan?

Ik vertel graag over taal. Als het gaat over lezen en schrijven doe ik dat, sinds ik dat heb geleerd, veel én met plezier. Ik weet dat er oud-collega's zijn die mij een taalnazi vinden. Vooral de oud-collega's die zowel in hun gesproken en geschreven taal Engelse woorden tussen het Nederlands zetten, kregen het zwaar van mij te verduren. 'Zeg, wat zeg je nu eigenlijk?', vroeg ik regelmatig. Ik kreeg dan bijvoorbeeld een zin om mijn oren als: 'Ja, ik struggle heel erg met benchmarken voor de stake-holders.' De vertaling: ik vind het lastig om ons bedrijf te vergelijken met anderen voor belanghebbenden.

Misschien dat je beide uitspraken niet helemaal kan volgen maar in de tweede zin staan woorden die, denk ik, 90 procent van de andere collega's begrijpt. Ik vind het een stuk handiger om woorden te gebruiken waarvan je weet dat de meeste mensen de betekenis weten.


Weet wat je gaat lezen

Sowieso ben ik een altijd bezig om de leesbaarheid van een tekst te verhogen. Ik weet namelijk dat er 2.5 miljoen laaggeletterden* zijn in Nederland. Dat is een grote groep mensen waar jouw klant tussen kan zitten. Met al deze mensen in mijn achterhoofd schrijf ik een tekst. Zo weet ik namelijk zeker dat al mijn potentiële klanten mij snappen en dat mijn boodschap door iedereen begrepen kan worden. Ik maak daarom ook altijd gebruik van kopjes in mijn tekst. Ten eerst maakt het de tekst overzichtelijker. Het is geen enorme lap waar je doorheen moet worstelen. Ten tweede kan je al een beetje verraden waar het volgende stuk tekst over gaat. Je hersenen worden daar wat rustiger van en nemen wat er volgt, makkelijker op.


En dus toch...

Daar zijn ze! Mijn drie tips zodat jouw (potentiële) klant je tekst begrijpt. Even een korte samenvatting:

1. Schrijf vanuit je hart.

2. Gebruik zo veel mogelijk simpele Nederlandse woorden

3. Verdeel je tekst in alinea's en zet er titels boven.


Op naar meer klanten die jou begrijpen!


PS. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van teksten of wil je weten wat ik nog meer voor jou kan betekenen? Kijk dan op dorotheastoeten.com


*Laaggeletterdheid is een term voor mensen die grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Mensen die laaggeletterd zijn, zijn geen analfabeten. Ze kunnen wel lezen en schrijven, maar beheersen niet het eindniveau vmbo of niveau mbo-2/3.

23 keer bekeken